Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Nisipul unei plaje din Bulgaria…

Nisipul unei plaje din Bulgaria este radioactiv

Experţii au ajuns la concluzia că nisipul unei plaje din golful Vromos, de la Marea Neagră, este radioactiv şi dăunător celor care merg pe această plajă. Nisipul conţine uraniu şi radiu.

Anunţul a fost făcut pe 2 septembrie de guvernatorul regiunii Burgas, Konstantin Grebenarov. Autorităţile locale trebuie să pună semne de avertizare care să-i ţină pe oameni departe de această plajă, anunţă Novinite. Iniţial, în zonă s-au amplasat semne de avertizare, dar au fost înlăturate de localnici. Acestea vor fi montate din nou.

Raportul experţilor arată că nivelul de radiaţii este de două ori mai mare decât limita maximă pentru litoralul sudic al Mării Neagre. Plaja este situată între localităţile Burgas şi Sozopol.

Sursa radiaţiei este de la o mină din apropiere. Mina este acum închisă, dar în perioada 1954-1977 au fost depozitate mari cantităţi de deşeuri radioactive.

Aerul din zonă şi apa mării nu sunt radioactive. Însă cei care vin pe această plajă pot resimţi efectele radiaţiilor nisipului.

Cei mai nemulţumiţi sunt investitorii care au hoteluri şi terenuri. Ei spun că afacerile lor vor avea de suferit, iar preţurile terenurilor vor simţi o scădere puternică.

dupa evz.ro